Biuro Prasowe
Komunikaty prasowe

   działalność studencka
   nagrody i osiągnięcia
   oferta edukacyjna
   inwestycje
   konferencje naukowe
   uczelnia dla regionu
   rankingi
   spotkania oficjalne
   sport
   imprezy otwarte

Galeria

Kontakt dla mediów


Znajdź komunikaty
Archiwum Prasowe
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006
  2005
  starsze komunikaty


Politechnika Gdańska >  Biuro Prasowe  > Komunikaty Prasowe > Komunikat Prasowy

Projekt Sydnity. Studenci architektury zajęli trzecie miejsce w światowym konkursie2017-05-18

Zadaniem uczestników międzynarodowego konkursu architektonicznego ArchMedium było zaprojektowanie nowych pawilonów poświęconych muzyce w parku Royal Botanic Garden przy słynnej operze w Sydney. Drużyna LUM Design w składzie: Marta Landowska, Paweł Unger i Maksymilian Macur zajęła w tym konkursie trzecie miejsce. Brawa dla studentów Wydziału Architektury!

Zgodnie z założeniami konkursu ARCHmedium nowe przestrzenie miałby znajdować się w odległości kilku metrów od opery, pomiędzy wiekowymi drzewami rosnącymi w Royal Botanic Garden. Pawilony mają uzupełnić sceniczne przeznaczenie opery. Konkurs zorganizowano po ponad sześćdziesięciu latach od wygrania konkursu na projekt opery w Sydney przez Jørna Utzon’a.

Inspiracją dla projektu Sydnity (tak studenci PG nazwali swoją koncepcję) jest oczywiście świat muzyki oraz krajobraz Sydney. Młodzi projektanci zaznaczają, że na formę przedstawionego przez nich założenia wpłynął okrąg symbolizujący jedność muzyki oraz kształt zatoki Sydney. Do tego połączenia nawiązuje kładka piesza wznosząca się nad centralną częścią Royal Botanic Garden i opadająca w wody zatoki Farm.

25 metrów nad parkiem

Projekt Sydnity nie ingeruje w ukształtowanie terenu oraz istniejącą zieleń. Spaja części ogrodu botanicznego siecią muzycznych audytoriów i sal prób, wplecionych pomiędzy historyczne założenia parkowe, a zarazem otwiera nową przestrzeń publiczną – w formie wspomnianej pieszej kładki o szerokości 11 metrów. Jednocześnie zapewnia przestrzeń dla sześciu audytoriów oraz dwunastu sal prób o trzech różnych typach: naziemnym (przykrytym kładką), nadziemnym (na kładce) i podwodnym (w zanurzonej części kładki). Każde audytorium zapewnia właściwe parametry akustyczne.

– Sydnity tworzy niepowtarzalną, urozmaiconą ścieżkę widokową, dostosowaną do indywidualnych potrzeb użytkowników. Jest to możliwe dzięki nachyleniu kładki względem osi poziomej. W najwyżej położonym punkcie wznosi się ona na 25 metrów ponad parkiem, natomiast w najniższej części schodzi do 7 metrów poniżej poziomu wód zatoki Farm – tłumaczą projektanci.

Wejścia na kładkę zlokalizowane są m.in. w sąsiedztwie najważniejszych ośrodków funkcjonalno-komunikacyjnych Royal Botanic Garden, takich jak: Sydney Conservatorium of Music czy The Calyx.

2000 stalowych prętów

Koncepcja przygotowana przez ekipę LUM Design sprawia wrażanie eterycznej. Efekt udało się osiągnąć dzięki parametrycznie zaprojektowanej konstrukcji podtrzymującej okrągłą formę kładki. Inspirowany nieregularnym wybrzeżem Sydney sinusoidalny kształt konstrukcji składa się z 2000 prostych stalowych prętów, z wewnętrznym, zmiennym podświetleniem LED.

– Podpora wpisuje się w zieleń parku i kontrastuje z minimalistyczną białą kładką i szklaną kubaturą mieszczącą funkcje kulturowe – opowiadają twórcy.

Z całego projektu bije szacunek do ikony architektury, jaką niewątpliwie jest opera w Sydney.

poleć znajomemudrukuj