Politechnika Gdańska

Informacja prasowa

Centrum Zaawansowanych Technologii POMORZE

Dziesięć specjalistycznych laboratoriów badawczych powstaje w ramach wspólnego projektu Politechniki Gdańskiej i Uniwersytetu Gdańskiego. Na prezentację dorobku oraz zamierzeń poszczególnych laboratoriów wchodzących w skład Centrum Zaawansowanych Technologii POMORZE zapraszamy w czwartek na Politechnikę Gdańską. 16 grudnia, w godz. 9.15-13.20, Sala Senatu Politechniki Gdańskiej, Gmach Główny, I piętro. Więcej informacji na http://www.cztpomorze.pl

W ramach projektu powstaje 10 laboratoriów, skupionych w czterech domenach: 1. biotechnologia, chemia żywności i leków 2. technologie informacyjne i telekomunikacja 3. materiały funkcjonalne i nanotechnologia oraz 4. ochrona środowiska. 8 laboratoriów powstaje na Politechnice Gdańskiej, dwa - na Uniwersytecie Gdańskim. Inwestycja pochłonie prawie 24 mln zł.

Fundusze unijne pozwolą na zakup ponad stu urządzeń badawczych. Wyremontowane zostaną także pomieszczenia przeznaczone na laboratoria. Wśród realizowanych zakupów można wymienić: urządzenie do stapiania proszków wiązką lasera – narzędzie do badań nad implantami, stanowisko technologiczne CVD - służące do nakładania precyzyjnych powłok diamentowych, wykorzystywanych w informatyce i telekomunikacji, czy mikroskop typu STM/AFM – supernowoczesny mikroskop do badań w dziedzinie nanotechnologii.Warto dodać, że każde urządzenie warte jest ponad milion złotych!

Do udziału w seminarium zaproszono JM Rektora Politechniki Gdańskiej, Marszałka Województwa Pomorskiego oraz Prezesa Agencji Rozwoju Pomorza S.A., Członków Konsorcjum Centrum Zaawansowanych Technologii-Pomorze oraz przedstawicieli instytucji wspierających. Na prezentację zapraszamy także przedstawicieli mediów.

Projekt jest współfinansowany w 75 proc. przez Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego, wdrażany natomiast przez Agencję Rozwoju Pomorza S.A.

LUDZIE PROJEKTU

Autorem jest prof. dr hab. inż. Andrzej Zieliński, prorektor Politechniki Gdańskiej ds. współpracy i programów międzynarodowych. Koordynatorem uczelnianym po stronie Uniwersytetu Gdańskiego - prof. dr hab. Marek Grinberg.
Poszczególnymi laboratoriami w projekcie kierują:

1. Centrum Civitroniki -  prof. dr hab. inż. Paweł Kłosowski z Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska

2. Laboratorium Nanomateriałów - prof. dr hab. inż. Leon Murawski z Wydziału Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej

3. Laboratorium Syntezy Innowacyjnych Materiałów i Elementów - dr inż. Piotr Wroczyński  z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki

4. Laboratorium Pomiarów Optoelektronicznych Innowacyjnych Materiałów i Displejów - dr hab. inż. Bogdan Kosmowski, prof. nadzw. PG z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki

5. Laboratorium Środowiskowe Technologii Bezprzewodowych - prof. dr hab. inż. Michał Mrozowski z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki

6. Mobilne Laboratorium Diagnostyki i Technologii Środowiska - prof. dr hab. inż. Jan Hupka z Wydziału Chemicznego

7. Laboratorium Materiałów Polimerowych - dr hab. inż. Józef Haponiuk prof. nadzw. PG z Wydziału Chemicznego

8. Laboratorium Biomateriałów - prof. dr hab. inż. Andrzej Zieliński z Wydziału Mechanicznego
oraz na Uniwersytecie Gdańskim:1. Laboratorium Nanomateriałów i Nanokompozytów - prof. dr hab. inż. Andrzej Kłonkowski z Wydziału Chemii2. Laboratorium Charakteryzacji Materiałów Luminescencyjnych i Nanomateriałów - prof. dr hab. Marek Grinberg z Wydziału  Matematyki, Fizyki i Informatyki.

Obsługę płatności, rozliczeń i przetargów realizuje biuro projektu, zlokalizowane przy al. Zwycięstwa 27, Gdańsk Wrzeszcz (tzw. „biały domek”). Za nadzór nad biurem odpowiada administrator projektu – mgr Łukasz Świacki.

Gdańsk, 2010-12-15

Dodatkowe informacje: